Johan Harmenberg 70 år

Fäktaren Johan Harmenberg fyller 70 år den 8 september, vi vill gratulera honom genom att lägga ut Ken Olofssons artikeln där han vann OS-guld i värja vid spelen i Moskva 1980. den ende svensk som tagit ett individuellt OS-guld i värja.

Klicka på länken för att läsa artikeln ur SOF-Bulletinen 3/2024

Finalen i värja, Johan Harmenberg möter Rolf Edling, OS i Moskva 1980

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Digital föreläsning om OS Innsbruck 1964

Välkommen på en digital och kostnadsfri föreläsning i sporthistoriens anda! Mårten Hougström föreläser om OS i Innsbruck 1964 ihop med ett målande bildmaterial.
Innehåll
1964 genomfördes de olympiska vinterspelen för första gången i den österrikiska staden Innsbruck. Detta uppmärksammas torsdagen den 31 oktober med ett digitalt föredrag via Teams, där vi kommer vi höra om spelens höjdpunkter och förstås också om de svenska insatserna. Sovjet var nationen med störst framgångar, och Sverige tog sju medaljer, varav två guld i längdskidåkning och ett guld i skridsko. Föredraget illustreras med ett rikt bildmaterial.
Föreläsningen arrangeras av Mårten Hougström i samarbete med Medborgarskolan Stockholm.

Föreläsare
Mårten Hougström är utbildad till civilekonom och arbetar som business controller. Han har framfört många föredrag om framför allt kunglig historia och har haft en rad olika föreningsuppdrag. Bland dessa kan nämnas att i två omgångar varit styrelseledamot i Sveriges
Olympiahistoriska Förening.
 
OM
Plats: Distans i realtid via programmet TEAMS, länk skickas ut kort innan föreläsningen
När: 31 oktober kl. 19:00 – 20:00
Pris: Gratis men föranmälan krävs
Anmäl dig här

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Många märkliga sporter i OS

 

Klicka för att läsa hela artikel, klicka!

Artikel ur SOF-Bulletinen 3/2023

Vilka sporter och grenar som var olympiska under spelen 1900 är fortfarande  omdebatterat och oklart. Olymiahistorikern Bill Mallon har försökt sätta upp ett antal kriterier för vad som ska gälla. Men gränsdragningarna är svåra och i många fall verkar Mallon låta sunt förnuft avgöra. Skytte med levande duvor är inget som den olympiska rörelsen idag vill förknippas med. Motorsorterna är också svåra gränsdragningar. I Paris 1900 tävlar bilar, motorcyklar. Statusen om att inga motorer skulle förekomma i OS är en sentida konstruktion. Både bilar och motorbåtar har förekommit i senare i OS än Paris 1900. Ballongflygning räknas inte som officiell sport för att tekniska hjälpmedel krävs för att kunna lyfta och ta sig fram. Bill Mallon gjorde sin sortering av sorter och resultat 1997 och det är den som oftast hänvisas till i sammanhanget.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Resa till Vålådalen!

Upplands Idrottshistoriska Förening inbjuder härmed medlemmarna i Sveriges Olympiahistoriska Förening att resa med oss till den klassiska Jämtländska fjällstationen Vålådalen.

Gunder Hägg tillsammans med träningskamrater i Vålådalen

Resan utgår från Uppsala Konserthus onsdagen den 11 september kl. 08:00. Vi reser upp mot Sundsvall och Östersund för att slutligen nå målet, Vålådalen. Vi kommer givetvis göra stopp för fika och lunch på vägen. Det blir två hotellnätter i Vålådalen. Vi kommer tillbaka till Uppsala på kvällen den 13 september. Det finns några platser kvar i den bokade bussen för 50 personer. Hör av dig snarast då först till kvarn gäller.

I Vålådalen bor vi i det moderna Tipshuset. Vi kommer att besöka Gunders Mosse och känna på den klassiska sandstranden vid Nulltjärn.
Känner du för en längre vandring så har vi tänkt gå Blanktjärnsrundan. Ett besök i Vålådalens sevärda idrottsmuseum står givetvis också på programmet. Vill man göra egna turer så är det inget som hindrar eller man kanske bara vill sitta och njuta av de vackra vyerna som Vålådalen ger. Givetvis njuter vi också av god mat i matsalen.
Pris från Uppsala med halvpension boende i dubbelrum är 3 500 kr, för enkelrum: 3 800 kr. Du ställer dina frågor/anmäler dig till Lennart Bernström, e-post:
lennart.bernstrom@gmail.com eller på telefon: 076 – 390 18 25.

Vålådalens Idrottsmuseum

Vi ser fram emot din anmälan, gärna före den 31 juli.
Betalning sker senast den 11 augusti till PG: 81 82 34 – 7. Märk din betalning med ditt namn och Vålådalen.

Gunders mosse

Hoppas verkligen du känner för att ströva runt på klassisk idrotts mark och känna på platsen där bland annat Gunder Hägg byggde upp Världsrekordsformen.
Välkommen med din anmälan. Glad sommar

Lennart Bernström
Ordförande i Upplands Idrottshistoriska Förening

Gösta Olander målad av Gaston Roelants, Belgien, olympisk mästare 1964 på 3000 m  hinder (8:30.8)

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Bulletinen 2/2024

NYTT NUMMER av olympiahistorikernas tidskrift är ute snart.

60 laddade sidor. Tema: Paris-OS gånger tre.
1900: De första svenska medaljörerna – intervjuaren tog upp allt möjligt men glömde att fråga om segern.
1924: Då de svenska silver- och bronsmedaljörer var mer uppmärksammade än de som vann guld.
2024: Då en sörmländsk bonde med statistikens hjälp siar om ett framgångsrikt svenskt OS. Och han brukar ha rätt!
Tidningen skickas i tryckt form till medlemmar i Sveriges Olympiahistoriska förening och i en digital variant till svenska olympier (förutsatt att SOK-kansliet har en aktuell mejladress).
Bli gärna medlem! Anmäl dig här !!!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Idrottshistorisk nätverksträff på Riksidrottsmuseum

25 idrottshistoriker nätverkade på Riksidrottsmuseet 25 maj

Sveriges Olympiahistoriska Förening var en av de idrottshistoriska föreningar som deltog vid den nätverksträff som Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, bjudit in till, tillsammans med Riksidrottsmuseum, i Riksidrottsmuseums lokaler på Gärdet i Stockholm den 26 maj. Under ledning av Johan Nordberg, ordförande i SCIF´s musei – och idrottshistoriska kommitté fick 24 representanter från olika idrottshistoriska sällskap runt om i landet ta del av SCIF:s historia och vad som är på gång. Museichef Daniel Wetterskog berättade om framtiden för Riksidrottsmuseum. Nedre våningsplanet ska vikas för olympisk historia, med tyngdpunkt på Stockholms OS 1912. Olika miljöer som fångar tidsandan ska byggas upp. Med hjälp av AI-teknik går det att ge liv åt gamla stillbilder. Besökarna fick möta simhopperskan Greta Johansson, guldmedaljör vid OS 1912, i digital form. Tid avsattes för erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, som alla var överens om behovet att träffas under sådana här former för att hitta nya samarbetsvägar för att behålla och rekrytera nya medlemmar. Träffen var ett mycket uppskattat initiativ av SCIF. Sveriges Olympiahistoriska

Föreningen representerades av ordförande Per-Anders von Scheele, Göran Löwgren (som är redaktör för SCIF:s årsbok Blå Boken) och Sten Feldreich. //Sten Feldreich

En bild från mötet

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Medlemavgiften 2024

Glöm inte att betala medlemsavgiften 2024
Medlemsavgift 250 kr/år,
Ange namn, adress, e-post, mobil
Plusgiro 54 14 10 – 7 eller

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar