Årsmötet 14 april 2024

Plats Gröne Jägaren

Johan Ollson och Dag Malmqvist

Ordförande PA v Scheele öppnar årsmötet

Presidiet, sekreterare Anders Engström och mötesord Py Börjesson

Salen var fylld

Johan Ollson och Dag Malmqvist

Feldreich delar ut en present som tack till Johan Olsson

Anders Borgström, Rolf Hammar och Birger Fält

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Johan Olsson bjöd på tankar och minnen

Johan Olsson och Dag Malmqvist, Radiosporten, foto: Sten Feldreich

Dramatiska situationer saknas inte karriären för sexfaldige olympiske medaljören, längdskidåkaren Johan Olsson. När han gästade Sveriges Olympiahistoriska Förenings årsmöte fick publiken detaljer som Johan frikostigt delade med sig av, utfrågad av Radiosportens Dag Malmqvist.
Som vid skitathlonloppet vid OS i Vancouver 2010, då Johan vid skidbytet ryckte åt sig en ledning som såg ut att hålla ända in i mål.

–Inför bytet hade jag preparerat öglorna på mina stavar så att jag slapp fumla med öglorna när jag skulle sticka in händerna i dem. Därigenom fick jag ett försprång på 5-6 sekunder som blev till runt 20 sekunder som mest. Tänkte att de andra skulle få jobba för att komma ikapp.
Efter att ha lett nästan hela fristilsdelen, i ett lopp där Marcus Hellner och Anders Södergren försökte bromsa övriga fältet, kom klungan ändå ikapp.
Med bara några hundra meter från mål står det mellan Petter Northug, Alexander Legkov, Tobias Angerer, Marcus Hellner och Johan Olsson. Hellner var vassast i spurten, men Johans Olsson kniper bronset.

–En härlig lagseger! Det var Anders (Södergren) och Marcus (Hellner) som hjälpte mig fram till medaljen.
På väg hem från Vancouver med tre medaljer i bagaget (guld i stafett, brons i skiathlon och brons på femmilen) blir Johan stoppad av en tulltjänsteman, som undrar vad det är som ger utslag i röntgenapparaten. När Johan visar sina medaljer förstår tullaren att det inte är vem som helst han stoppat. Han gratulerar och gör honnör.

Tre år senare vid VM i Val di Fiemme håller Johans utbrytartaktik ända in i mål.
–Jag tyckte att jag hade gett mig lite för enkelt i Vancouver när jag lät klungan komma i kapp.
Taktiken inför femmilen med masstart var att spräcka fältet tidigt och på så sätt hänga av de vassaste spurtarna. Dario Cologna är den enda som orkar följa Johan, men Cologna faller efter två mil och blir uppfångad av klungan. Johan är ensam i täten med tre mil kvar.
–Jag ger allt och tankarna far i huvudet. När jag kommer in för varvning och speakern –på svenska–säger: ”Ja, Johan, nu har du bara halva loppet kvar” får jag en rejäl mental smäll. När man går för fullt under så lång tid är kroppen oberäknelig. ”Soppatorsk” eller kramp kan komma oförberett och obönhörligt. Först i sista backen kunde jag slappna av.

Solokörningen höll och direkt efter guldloppet intervjuas Johan av radiosportens Roger Burman. Johan har dottern Molly, 2 år, på armen som säger i radion: ”Vinde du, pappa?”
Ett minne för livet!
//Sten Feldreich

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Einar Thodal-Ness ny i styrelsen

Einar Thodal-Ness ny i styrelsen, foto: Sten Feldreich

Till ny styrelseledamot i Sveriges Olympiahistoriska förening, SOF, invaldes Einar Thodal-Ness vid SOF:s årsmöte den 14 april på Gröne jägaren i Stockholm. Han ersätter Lennart Bernström som avböjt omval.

Einar Thodal -Ness är före detta amerika-chef för SEB och tidigare styrelseledamot i AIK-hockey. Han är nyss hemkommen från USA där han bott och arbetat de senaste 20 åren. Einar har dubbelt medborgarskap och bodde de femton senaste åren i Tampa Bay, Florida, där han följt hockeylaget Tampa Bay Lightning på nära håll.

Nu bor han på Lidingö och presenterade sig själv som en medelmåttig idrottare men med stort idrottsintresse. Han har bland annat besökt 12 olympiska städer och upplevt ett olympiskt spel på plats, Atlanta-OS 1996.

Med acklamation omvaldes ordföranden Per-Anders von Scheele för en ny mandatperiod på ett år. Likaså blev det omval av styrelsemedlemmarna Göran Löwgren och Birger Fält på två år. Per Molin omvaldes till revisor på två år.

Valberedningen fick också nytt förtroende; valberedningens ordföranden Werner Schaffer samt Mats Taxén och Folke Höjmar omvaldes.

Py Börjeson ledde årsmötet med ackuratess och styrelseledamot Anders Engström var mötessekreterare.

//Sten Feldreich

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Nytt nummer av Bulletinen 1/2025

Läs bl a om:
– Stöd till talanger bäddar för nya olympiska segrar
– Ett kvarts sekel med Gyllene ögonblick
– SOK-chefen bjuder på sina starkaste minnen
– Upprop
– Den olympiska familjen
– SCIF annons
– Lasse Björn – en bortglömd tackling
– Insändare
– Ordförande har ordet
– Nekrolog Carl-Johan Johansson
– Årsmöteshandlingar
– Årsmötesinbjudan

Nästa nummer utkommer i slutet av augusti. Välkommen med bidrag senast 15 aug.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Bilder från vårt höstmöte 4 nov på Gröne Jägaren

Bilder från vårt höstmöte på Gröne Jägaren. Anders Kristiansson berättade hur han resonerade när det favorittippade beachvolley-paret Hellvig/Åhman inledningsvis åkte på två förluster, men reste sig, samt om sin långa karriär som spelare och tränare i volleyboll.
Foto: Jan Ternhag

En stor samling av medlemmar kom till mötet

SOF ordförande  PA von Scheele inledde mötet

Anders Kristiansson berättar för mötet om sina tankegångar när det gäller träning 

Lennart Bernström från styrelsen avslutade mötet och tackade Anders för medverkan

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Många märkliga sporter i OS

 

Klicka för att läsa hela artikel, klicka!

Artikel ur SOF-Bulletinen 3/2023

Vilka sporter och grenar som var olympiska under spelen 1900 är fortfarande  omdebatterat och oklart. Olymiahistorikern Bill Mallon har försökt sätta upp ett antal kriterier för vad som ska gälla. Men gränsdragningarna är svåra och i många fall verkar Mallon låta sunt förnuft avgöra. Skytte med levande duvor är inget som den olympiska rörelsen idag vill förknippas med. Motorsorterna är också svåra gränsdragningar. I Paris 1900 tävlar bilar, motorcyklar. Statusen om att inga motorer skulle förekomma i OS är en sentida konstruktion. Både bilar och motorbåtar har förekommit i senare i OS än Paris 1900. Ballongflygning räknas inte som officiell sport för att tekniska hjälpmedel krävs för att kunna lyfta och ta sig fram. Bill Mallon gjorde sin sortering av sorter och resultat 1997 och det är den som oftast hänvisas till i sammanhanget.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Idrottshistorisk nätverksträff på Riksidrottsmuseum

25 idrottshistoriker nätverkade på Riksidrottsmuseet 25 maj

Sveriges Olympiahistoriska Förening var en av de idrottshistoriska föreningar som deltog vid den nätverksträff som Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, bjudit in till, tillsammans med Riksidrottsmuseum, i Riksidrottsmuseums lokaler på Gärdet i Stockholm den 26 maj. Under ledning av Johan Nordberg, ordförande i SCIF´s musei – och idrottshistoriska kommitté fick 24 representanter från olika idrottshistoriska sällskap runt om i landet ta del av SCIF:s historia och vad som är på gång. Museichef Daniel Wetterskog berättade om framtiden för Riksidrottsmuseum. Nedre våningsplanet ska vikas för olympisk historia, med tyngdpunkt på Stockholms OS 1912. Olika miljöer som fångar tidsandan ska byggas upp. Med hjälp av AI-teknik går det att ge liv åt gamla stillbilder. Besökarna fick möta simhopperskan Greta Johansson, guldmedaljör vid OS 1912, i digital form. Tid avsattes för erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, som alla var överens om behovet att träffas under sådana här former för att hitta nya samarbetsvägar för att behålla och rekrytera nya medlemmar. Träffen var ett mycket uppskattat initiativ av SCIF. Sveriges Olympiahistoriska

Föreningen representerades av ordförande Per-Anders von Scheele, Göran Löwgren (som är redaktör för SCIF:s årsbok Blå Boken) och Sten Feldreich. //Sten Feldreich

En bild från mötet

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar